Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az ENSZ BT elítélte a libanoni kettős merényletet

MTI
2007.02.14. 06:33

Közleményben ítélte el az ENSZ Biztonsági Tanácsa a két autóbusz ellen egy libanoni keresztény övezetben kedden elkövetett robbantásos merényleteket, amelyek legkevesebb három halálos áldozatot és húsz sebesültet követeltek. A testület elnöke, a szlovák Peter Burian által helyi idő szerint kedden felolvasott közlemény szerint "a terrorista merénylet újabb gonosz kísérlet a biztonság és mindazon törekvések aláaknázására, melyek célja a stabilitás fenntartása az országban".

A dokumentum szerint a BT továbbra is kitart a libanoni kormány támogatása, az igazság kiderítése és mindazok felelősségre vonása mellett, akiknek közük volt ehhez és más terrorista merényletekhez és gyilkosságokhoz. A BT egyben felszólította az összes libanoni felet, hogy tanúsítsanak önmérsékletet és felelősségérzetet, hogy elejét vegyék a helyzet további rosszabbodásának.

A libanoni kormánykoalíciót alkotó pártok parlamenti frakciói a merényletek után rendkívüli ülést tartottak, melyen büntetőintézkedéseket követeltek Szíriával szemben, "hadüzenet nélküli agresszival" vádolva meg Damaszkuszt. Követelték, hogy a Libanonban állomásozó ENSZ-erők küldjenek megfigyelőket a szíriai határra, és akadályozzák meg az ott zajló fegyvercsempészetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!