Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb amerikai katona vallott iraki gyilkosságról

MTI
2007.02.14. 13:46

Újabb amerikai tengerészgyalogos vallotta magát bűnösnek a kaliforniai Camp Pendleton hadbírósága előtt egy védtelen iraki polgári személy meggyilkolása ügyében, közölte az amerikai hadsereg. A 22 éves Robert Pennington őrvezető kedden beismerte, hogy részt vett abban a 2006 áprilisában elkövetett bűncselekményben, melyben hét tengerészgyalogos és egy felcser egy lázadó után kutatva a nyugat-iraki Hamdaníja városban elhurcolta otthonából a fegyvertelen Hásim Ibráhim Avadot. A férfit ezután egy gödörbe lökték, majd tíz lövéssel agyonlőtték. A katonák ráadásul azt a látszatot próbálták kelteni, hogy egy ellenséges, fegyveres lázadóval végeztek. Az egyik tanú szerint Pennington gondoskodott arról, hogy az áldozat ujjlenyomatával ellátott fegyvert hagyjanak hátra a holttest mellett.

Az ügyben hadbíróság előtt álló vádlottak egyikének vallomása szerint azért követték el a gyilkosságot, mert egyre jobban dühítette őket, hogy nem jutottak annak a lázadónak a nyomára, aki után hasztalan kutattak.

Összesen már négy gyanúsított vallotta bűnösnek magát az ügyben, őket kevesebb mint két év szabadságvesztésre ítélték, mivel hajlandóak voltak társaik ellen tanúskodni. Három tengerészgyalogos azonban tagadja, hogy részt vett volna a bűncselekményben, őket feltehetően a következő hónapokban állítják majd hadbíróság elé.