Huba
17 °C
33 °C

Megsebesült az al-Kaida iraki vezetője

MTI
2007.02.16. 06:34

Megsebesült az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki vezetője egy összecsapásban Bagdadtól északra - jelentették arab televíziócsatornák pénteken az iraki belügyminisztériumra hivatkozva. Egy belügyminisztériumi szóvivő az iraki al-Irakíja állami televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Abu Ajjúb al-Maszrinak sikerült elmenekülnie az összecsapás után, amely a Bagdadtól mintegy 80 kilométerre északra fekvő baladi amerikai támaszpont közelében zajlott le.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a szóvivő nem pontosította, hogyan tudták azonosítani a megsebesült férfi személyében az iraki al-Kaida vezetőjét. A szóvivő arról is beszámolt, hogy az összecsapásban életét veszítette Maszri helyettese, Abu Abdullah al-Madzsemaj. Egy bagdadi amerikai katonai szóvivő azt mondta, hogy nincs tudomása az incidensről.

Az egyiptomi származású Maszri vette át az iraki al-Kaida vezetését, miután tavaly júniusban egy amerikai légi csapásban életét veszítette a terrorhálózat előző iraki vezetője, Abu Muszab az-Zarkávi. Maszri Afganisztánban kapott terrorista kiképzést, és Zarkávi közeli híveként ő hozta létre az első al-Kaida sejtet Bagdadban. Az Egyesült Államok 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki fejére.

kkp