Jolán
2 °C
4 °C

Megsebesült az al-Kaida iraki vezetője

MTI
2007.02.16. 06:34

Megsebesült az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki vezetője egy összecsapásban Bagdadtól északra - jelentették arab televíziócsatornák pénteken az iraki belügyminisztériumra hivatkozva. Egy belügyminisztériumi szóvivő az iraki al-Irakíja állami televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Abu Ajjúb al-Maszrinak sikerült elmenekülnie az összecsapás után, amely a Bagdadtól mintegy 80 kilométerre északra fekvő baladi amerikai támaszpont közelében zajlott le.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a szóvivő nem pontosította, hogyan tudták azonosítani a megsebesült férfi személyében az iraki al-Kaida vezetőjét. A szóvivő arról is beszámolt, hogy az összecsapásban életét veszítette Maszri helyettese, Abu Abdullah al-Madzsemaj. Egy bagdadi amerikai katonai szóvivő azt mondta, hogy nincs tudomása az incidensről.

Az egyiptomi származású Maszri vette át az iraki al-Kaida vezetését, miután tavaly júniusban egy amerikai légi csapásban életét veszítette a terrorhálózat előző iraki vezetője, Abu Muszab az-Zarkávi. Maszri Afganisztánban kapott terrorista kiképzést, és Zarkávi közeli híveként ő hozta létre az első al-Kaida sejtet Bagdadban. Az Egyesült Államok 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki fejére.

kkp

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?