Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A japán kormány szankciókat fogadott el Iránnal szemben

MTI
2007.02.16. 06:48

Büntetőintézkedéseket hagyott jóvá a japán kormány pénteken Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa irányelveinek megfelelően, növelve a nemzetközi nyomást az iszlám köztársaságra az urándúsítás leállítása érdekében.

Ezek közé tartozik az atom- és rakétaprogramhoz használható anyagok és technológiák tilalma, továbbá a pénzátutalások befagyasztása 10 iráni vállalatnak és 12 magánszemélynek, amelyek/akik kapcsolatban állnak a teheráni atomprogrammal. Tokió ezenkívül a nukleáris tevékenységgel kapcsolatos anyagok importját is megtiltotta.

Siodzaki Jaszuhisza, a tokiói kabinet főtitkára elmondta, hogy az intézkedések, melyek szombaton lépnek hatályba, az ENSZ BT által decemberben elfogadott szankciókhoz igazodnak. A világszervezeti testület ebben azt követelte Irántól, hogy vessen véget az urándúsítással kapcsolatos kutatásainak. Irán azt állítja, hogy atomprogramja békés célú, de a nemzetközi közösség attól tart, hogy Teherán valójában atomfegyver kifejlesztésére törekszik.