Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Dél-Korea kész felújítani a segélyeket Észak-Koreának

MTI
2007.02.16. 10:17

A dél-koreai elnök szerint az Észak-Koreával kötött legutóbbi megállapodás, amelynek értelmében Phenjan energiasegélyek fejében megkezdi atomprogramja felszámolását, annyira nagy jelentőségű, hogy szükség esetén Szöul hajlandó lett volna maga is fedezni annak minden költségét. Ro Mu Hjon államfő álláspontját csütörtökön Rómában fejtette ki, amikor ott élő dél-koreaiakkal találkozott.

Az elnök védelmébe vette segélypolitikáját, amelyet számos bírálat ért. Emlékeztetett arra, hogy a II. világháborút követő minden amerikai befektetés közül a legjelentősebb a Marshall-terv volt. Ha sikerül beindítani az észak-koreai gazdaságot, az legalább olyan nagy jelentőségű fejlesztés lesz, mint a Marshall-segély volt akkoriban - tette hozzá.

Aggodalommal szólt ugyanakkor arról, hogy Észak-Korea esetleg visszatáncol a nukleáris program felszámolására tett ígéretétől, mert szerinte a phenjani rendszer kiszámíthatatlan. "Leginkább Észak-Korea miatt aggódom. Az észak-koreaiak ugyanis kissé kiszámíthatatlanok" - mondta az államfő. Ro Mu Hjon mostani bejelentése azt jelzi, hogy Szöul, amely korábban az észak-koreai nukleáris programról folytatott tárgyalások sikerétől tette függővé szomszédjának nyújtandó segélyeit, hamarosan felújíthatja Észak-Korea nagyarányú támogatását.

A két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy Észak- és Dél-Korea február 27-én felújítja miniszteri szintű tárgyalásait, s a tárgyalások felújulása megnyitja az utat újabb dél-koreai segélyek Észak-Koreába szállítása előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!