Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csehország fegyvereket ajándékoz az afgán kormányzatnak

MTI
2007.02.16. 11:38

Nagyobb mennyiségű fegyvert és lőszert kíván ajándékozni az afgán kormányzatnak Csehország. Vlasta Parkanová védelmi miniszter konkrét javaslatáról várhatóan szerdán dönt a cseh kormány.

A cseh hadsereg által már nem használt fegyvereket és a lőszert az afgán kormány kérte Prágától. A csehek most 20 ezer géppisztolyt, 650 golyószórót és hozzávaló lőszert küldenének Kabulba több mint 30 millió korona értékben. Ezt követően tucatnyi páncélozott katonai járművet és helikoptert szeretnének még ajándékozni az afgán kormánynak - írja pénteki kiadásában a Právo című lap.

A fegyverek és a lőszer átadása sokat használna a cseh-afgán kapcsolatoknak, és a szövetségesek, elsősorban az Egyesült Államok szemében pedig megerősítené Csehország kedvező megítélését - indokolja a fegyverajándékozást a cseh védelmi tárca. Néhány cseh politikus és biztonsági szakértő is azonban megkérdőjelezi a lépés helyességét. Szerintük fennáll a veszélye annak, hogy a fegyverek könnyen a felkelők kezébe kerülhetnek, mert az afgán kormány pozíciója nem eléggé erős.