Árpád
-2 °C
4 °C

Haníje ismét a kormány élén

MTI
2007.02.16. 15:38

Iszmáil Haníje, az alakuló palesztin egységkormány élére kinevezett miniszterelnök a pénteki ima után Gázában bejelentette, hogy azonnal meg akarja kezdeni az új kormányzó testület felállítását, és reményét fejezte ki, hogy ezt kevesebb mint három hét alatt be is tudja fejezni.

A csütörtökön a Hamász-vezette kormány éléről lemondott, majd az egységkormány megalakításával megbízott Haníje szombaton kívánja megkezdeni a tárgyalásokat a többi kormányalakító párttal. A feleknek a rendelkezésükre álló öt hét alatt több vitatott kérdésről is megállapodásra kell jutniuk, köztük a biztonsági erők irányításáról, illetve a Hamászhoz közeli milícia leszereléséről.

Még ha sikerül is pár hét alatt megalakítani a kormányt, valószínűtlen, hogy az elnyeri a nemzetközi közösség támogatását. Az egységkormány politikai programjában ugyanis csak az Izraellel kötött szerződések "tiszteletben tartására" utal, és nem kötelezi el magát a zsidó állam elismerése mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?