Szilárda
-4 °C
2 °C

Viszonylagos nyugalom az iraki fővárosban

MTI
2007.02.16. 18:35

Ragyogó eredményekkel járt az iraki és amerikai katonák részvételével az iraki fővárosban az ellenállók ellen megindított hadművelet az első napokban, közölte Núri al-Máliki iraki kormányfő pénteken George Bush amerikai elnökkel videotelefonon. A miniszterelnök biztosította Bush elnököt arról, hogy kormánya a leghatározottabban fellép minden olyan csoporttal szemben, amelyik megszegi a törvényt. Az amerikai elnök újólag támogatásáról biztosította a síita arab iraki vezetőt.

Az iraki kormányfő tájékoztatásával összhangban bizakodóan nyilatkozott a hét elején megindított bagdadi hadműveletről Irakban egy amerikai katonai szóvivő is. Mint mondta, a katonák eddig csekély ellenállásba ütköztek. Az illetékes elismerte: korai lenne kijelenteni, hogy az akció sikeres lesz vagy kudarcot vall, de hozzáfűzte, viszonylag kevés összecsapást kellett megvívniuk, és egyelőre elégedettek. A katonák - komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben - új ellenőrzőpontokat létesítettek, és átfésültek több bagdadi városrészt. Eddig öt ellenállót fogtak el, és számos kézifegyvert foglaltak le.

Pénteken a délutáni órákig egyetlen - egy rendőr halálát okozó - merényletről érkezett jelentés Bagdadból, ami szokatlan az előző időszak véres robbantássorozataihoz képest. Igaz, a hatóságok négyórás kijárási tilalmat vezettek be a járművekre, megelőzendő, hogy szélsőségesek gépkocsiba rejtett pokolgéppel kövessenek el merényletet a pénteki imanapon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!