Friderika
13 °C
29 °C

Felszabadító háború Afganisztánban?

MTI
2007.02.16. 21:22

A tálibok vezette lázadók egyre nagyobb méretű társadalmi támogatottságot kapnak Afganisztánban abban a küzdelemben, amely egyre inkább az idegen csapatok elleni felszabadító háború jegyeit viseli magán, közölte pénteken Pakisztán Észak-nyugati Határtartományának kormányzója.

Ali Mohammad Jan Aurakzai szerint a határokon átnyúló támadások csak egy kis részét teszik ki az afganisztáni lázadásnak. A tálibok visszatérésének fő oka a kabuli politikába több beleszólást kérő pastu nemzetiség kiábrándultsága, a folyamatban lévő hadműveletek miatti csalódottságuk és a gazdasági segélyek elmaradása Afganisztán déli és keleti részén, mondta a kormányzó.

"Mára elérték azt az állapotot, amikor a helyi közösség is támogatja a lázadók hadműveleteit és egyfajta hazafias ellenállási mozgalommá válnak, egyfajta felszabadító háborút vívnak a koalíciós erők ellen" - jelentette ki Aurakzai.

Pakisztán Észak-nyugati Határtartománya kormányzójának előrejelzése szerint a lázadóknak több évnyi kudarc után végül majd sikerül a kabuli kormányt és külföldi támogatóikat rábírni arra, hogy a béke megszilárdítására kezdjenek tárgyalásokat a tálibokkal, akik főként Pakisztán és Afganisztán határvidékén élő pastu nemzetségtől kapnak támogatást.