Árpád
-2 °C
4 °C

Felszabadító háború Afganisztánban?

MTI
2007.02.16. 21:22

A tálibok vezette lázadók egyre nagyobb méretű társadalmi támogatottságot kapnak Afganisztánban abban a küzdelemben, amely egyre inkább az idegen csapatok elleni felszabadító háború jegyeit viseli magán, közölte pénteken Pakisztán Észak-nyugati Határtartományának kormányzója.

Ali Mohammad Jan Aurakzai szerint a határokon átnyúló támadások csak egy kis részét teszik ki az afganisztáni lázadásnak. A tálibok visszatérésének fő oka a kabuli politikába több beleszólást kérő pastu nemzetiség kiábrándultsága, a folyamatban lévő hadműveletek miatti csalódottságuk és a gazdasági segélyek elmaradása Afganisztán déli és keleti részén, mondta a kormányzó.

"Mára elérték azt az állapotot, amikor a helyi közösség is támogatja a lázadók hadműveleteit és egyfajta hazafias ellenállási mozgalommá válnak, egyfajta felszabadító háborút vívnak a koalíciós erők ellen" - jelentette ki Aurakzai.

Pakisztán Észak-nyugati Határtartománya kormányzójának előrejelzése szerint a lázadóknak több évnyi kudarc után végül majd sikerül a kabuli kormányt és külföldi támogatóikat rábírni arra, hogy a béke megszilárdítására kezdjenek tárgyalásokat a tálibokkal, akik főként Pakisztán és Afganisztán határvidékén élő pastu nemzetségtől kapnak támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?