Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A kongresszus elítélte az iraki csapaterősítést

MTI
2007.02.16. 22:04

A 246-182 arányú többséggel elfogadott jelképes, azaz nem kötelező érvényű határozatról négynapi vita után szavazott a kongresszus alsóháza. Az eredmény alapján a 233 demokrata képviselőn kívül 13 republikánus honatya állt a Bush politikáját ellenző javaslat mellé, ami elmarad a korábbi nyilatkozatoktól, amelyek szerint akár 60 kormánypárti képviselő átszavazása volt várható.

A mindössze kétmondatos állásfoglalás szerint a kongresszus elítéli George Bush elnök által ez év január 10-én bejelentett döntést arról, hogy az Egyesült Államok további több mint 20 ezer katonát vezényel Irakba. A kétpárti határozat ugyanakkor megállapítja, hogy a kongresszus és az amerikai nép továbbra is támogatja és megvédi az amerikai fegyveres erők tagjait, akik bátran és becsülettel szolgáltak vagy szolgálnak Irakban.

Nancy Pelosi, az ellenzéki többségű képviselőház elnöke a vita során közölte, hogy ez az első kongresszusi üzenet Bush háborújának elítéléséről. Hangsúlyozta, hogy az elnök nem hagyhatja figyelmen kívül a törvényhozás állásfoglalását, amely az amerikai nép véleményét tükrözi. George Bush elnök már a hét elején közölte, hogy nem különösebben érdekli a képviselőházi vita. A Fehér Ház világossá tette, hogy akárhogyan is alakul a képviselőházi vita, akármilyen határozatot fogad is el a kongresszus, a meghirdetett ütemben folytatják a csapatok küldését Irakba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!