Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kongresszus elítélte az iraki csapaterősítést

MTI
2007.02.16. 22:04

A 246-182 arányú többséggel elfogadott jelképes, azaz nem kötelező érvényű határozatról négynapi vita után szavazott a kongresszus alsóháza. Az eredmény alapján a 233 demokrata képviselőn kívül 13 republikánus honatya állt a Bush politikáját ellenző javaslat mellé, ami elmarad a korábbi nyilatkozatoktól, amelyek szerint akár 60 kormánypárti képviselő átszavazása volt várható.

A mindössze kétmondatos állásfoglalás szerint a kongresszus elítéli George Bush elnök által ez év január 10-én bejelentett döntést arról, hogy az Egyesült Államok további több mint 20 ezer katonát vezényel Irakba. A kétpárti határozat ugyanakkor megállapítja, hogy a kongresszus és az amerikai nép továbbra is támogatja és megvédi az amerikai fegyveres erők tagjait, akik bátran és becsülettel szolgáltak vagy szolgálnak Irakban.

Nancy Pelosi, az ellenzéki többségű képviselőház elnöke a vita során közölte, hogy ez az első kongresszusi üzenet Bush háborújának elítéléséről. Hangsúlyozta, hogy az elnök nem hagyhatja figyelmen kívül a törvényhozás állásfoglalását, amely az amerikai nép véleményét tükrözi. George Bush elnök már a hét elején közölte, hogy nem különösebben érdekli a képviselőházi vita. A Fehér Ház világossá tette, hogy akárhogyan is alakul a képviselőházi vita, akármilyen határozatot fogad is el a kongresszus, a meghirdetett ütemben folytatják a csapatok küldését Irakba.