Jenő
-3 °C
6 °C

Finn főtárgyaló Észak-Koreában

MTI
2007.02.17. 12:53

Két héten belül Észak-Koreába látogat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy magas rangú tisztségviselője, hogy megbeszélje a phenjani vezetéssel a jongbjoni atomerőmű bezárása ellenőrzésének részleteit, a néhány nappal ezelőtti hathatalmi megállapodásnak megfelelően, jelentette szombaton egy japán napilap.

Az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló hathatalmi tárgyalásokon Phenjan kedden beleegyezett abba, hogy gazdasági segélyért és amerikai szankciók feloldásáért cserébe felszámolja atomprogramját. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bezárja fő atomerőművét, és lehetővé teszi a NAÜ-nek, hogy ellenőrizze azt, vagyis konkrétan először 60 napon belül megengedi az ENSZ-ügynökség szakembereinek, hogy a helyszínre látogassanak.

A finn Olli Heinonen, a NAÜ főigazgatójának helyettese delegáció élén tárgyal majd észak-koreai tisztségviselőkkel az ellenőrzési eljárások részleteiről és általában az atomprogram felszámolása menetrendjéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?