Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaadták az államnak a prágai Szent Vítus székesegyházat

MTI
2007.02.17. 14:51

Újra a cseh állam tulajdonába került a prágai Szent Vítus székesegyház, a közép-európai gótika egyik legszebb alkotása. A cseh legfelsőbb bíróság döntését, amelyben felülbírálta a prágai városi bíróság tavaly augusztusi határozatát, szombaton hozták nyilvánosságra.

A majdnem 14 éve húzódó vita ezzel ismét visszakerült a prágai első kerületi bírósághoz, amelynek most újra kell tárgyalnia az egész ügyet, mondta újságíróknak Marika Komonová, a legfelsőbb bíróság szóvivője.

A kommunisták által ellenőrzött csehszlovák kormány 1954-ben úgy döntött, hogy a Szent Vitus székesegyházat és a hozzá tartozó ingatlanokat az állam kezeli. Ezt a döntést a rendszerváltás utáni cseh kormányok úgy tekintették, hogy a székesegyház tulajdonosa is maga az állam.