Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Forgalomlassító demonstráció Londonban

MTI
2007.02.17. 16:25

Forgalomlassító autós felvonulást rendeztek szombaton London nyugati negyedeiben a fizetős behajtási övezet hétfőtől életbe lépő kiterjesztése ellen. A belvárosi fizetős zónát, amely jelenleg a kelet-londoni Tower-híd vonalától a Hyde Parkot határoló Park Lane sugárútig terjed, Ken Livingstone polgármester kezdeményezésére hozták létre, a torlódások és a levegőszennyezés csökkentése, valamint a tömegközlekedés fejlesztésének pótlólagos finanszírozása miatt.

A hírhedten autógyűlölő Livingstone - aki egy ízben nyilvánosan idiótáknak nevezte a Londonban négykerék-meghajtású terepjárókkal közlekedőket - minden tiltakozás ellenére elrendelte az övezet területének kétszeresére növelését, így hétfőtől már a nyugat-londoni Earl's Court kiállítási és rendezvényközpont vonalától kell fizetni behajtási díjat.

A szombati tiltakozó felvonuláson több száz autós vett részt. A konvoj az övezet új nyugati határát képező, igen forgalmas Earl's Court Roadon, majd a nyugat-londoni Kensington kerület több főútvonalán vonult végig lépésben. Szerintük a kiterjesztés súlyos következményekkel fog járni a zónába bevont városrész kereskedelmére. Emellett növekedni fog a belvárosi utak zsúfoltsága is, hiszen az övezetben élők 90 százalékos kedvezményt kapnak, így az újonnan fizetőssé tett városrészek lakói, akik eddig elkerülték a díjasított belső kerületeket, most ismét szinte ingyen be tudnak majd autózni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!