Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forgalomlassító demonstráció Londonban

MTI
2007.02.17. 16:25

Forgalomlassító autós felvonulást rendeztek szombaton London nyugati negyedeiben a fizetős behajtási övezet hétfőtől életbe lépő kiterjesztése ellen. A belvárosi fizetős zónát, amely jelenleg a kelet-londoni Tower-híd vonalától a Hyde Parkot határoló Park Lane sugárútig terjed, Ken Livingstone polgármester kezdeményezésére hozták létre, a torlódások és a levegőszennyezés csökkentése, valamint a tömegközlekedés fejlesztésének pótlólagos finanszírozása miatt.

A hírhedten autógyűlölő Livingstone - aki egy ízben nyilvánosan idiótáknak nevezte a Londonban négykerék-meghajtású terepjárókkal közlekedőket - minden tiltakozás ellenére elrendelte az övezet területének kétszeresére növelését, így hétfőtől már a nyugat-londoni Earl's Court kiállítási és rendezvényközpont vonalától kell fizetni behajtási díjat.

A szombati tiltakozó felvonuláson több száz autós vett részt. A konvoj az övezet új nyugati határát képező, igen forgalmas Earl's Court Roadon, majd a nyugat-londoni Kensington kerület több főútvonalán vonult végig lépésben. Szerintük a kiterjesztés súlyos következményekkel fog járni a zónába bevont városrész kereskedelmére. Emellett növekedni fog a belvárosi utak zsúfoltsága is, hiszen az övezetben élők 90 százalékos kedvezményt kapnak, így az újonnan fizetőssé tett városrészek lakói, akik eddig elkerülték a díjasított belső kerületeket, most ismét szinte ingyen be tudnak majd autózni.