Huba
19 °C
33 °C

A kurdokon vitatkoznak a törökök

MTI
2007.02.17. 16:33

Vita kezdődött a török vezetésben arról, hogy miként kell kezelni az ország keleti és déli részén élő, függetlenségre törekvő kurdok és iraki támogatóik ügyét. A hadsereg vezérkari főnöke nyilatkozatában azzal vádolta meg az iraki kurdokat, hogy támogatást nyújtanak a törökországi kurd lázadóknak, és hangoztatta, hogy ez ellen Ankarának tennie kell valamit. Abdullah Gül külügyminiszter viszont kijelentette, hogy a katonáknak a saját feladatukra kell odafigyelniük, a politikai kérdéseket a politikusokra kell hagyniuk. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök korábban azt is közölte, hogy az ankarai kormány kapcsolatokat kíván létrehozni az Észak-Irakban autonómiát élvező kurdok kormányával.

Yasar Büyükanit vezérkari főnök szerint Észak-Irakban jelenleg két csoport támogatja a törökországi kurdok fegyveres pártját, a PKK-t, amivel a két fő iraki kurd pártra utalt. A közös határt egyáltalán nem őrzik, Irak átengedte az egész határtérséget a PKK-nak, aminek csaknem 3500 fegyverese rejtőzködik ott, mondta.

Törökország régóta kéri Washingtontól és a bagdadi kormánytól, hogy számolja fel a PKK észak-iraki bázisait, de hiába akarnak segíteni, az Irak belsejében folyó felkelések lekötik erőiket. Büyükanit szerint Törökország rákényszerülhet a katonai akcióra a PKK ellen, Irak területén. Ankara már több alkalommal fenyegetőzött ezzel, de egy nagyszabású invázió valószínűsége nagyon kicsi.