Erzsébet
1 °C
4 °C

A kurdokon vitatkoznak a törökök

MTI
2007.02.17. 16:33

Vita kezdődött a török vezetésben arról, hogy miként kell kezelni az ország keleti és déli részén élő, függetlenségre törekvő kurdok és iraki támogatóik ügyét. A hadsereg vezérkari főnöke nyilatkozatában azzal vádolta meg az iraki kurdokat, hogy támogatást nyújtanak a törökországi kurd lázadóknak, és hangoztatta, hogy ez ellen Ankarának tennie kell valamit. Abdullah Gül külügyminiszter viszont kijelentette, hogy a katonáknak a saját feladatukra kell odafigyelniük, a politikai kérdéseket a politikusokra kell hagyniuk. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök korábban azt is közölte, hogy az ankarai kormány kapcsolatokat kíván létrehozni az Észak-Irakban autonómiát élvező kurdok kormányával.

Yasar Büyükanit vezérkari főnök szerint Észak-Irakban jelenleg két csoport támogatja a törökországi kurdok fegyveres pártját, a PKK-t, amivel a két fő iraki kurd pártra utalt. A közös határt egyáltalán nem őrzik, Irak átengedte az egész határtérséget a PKK-nak, aminek csaknem 3500 fegyverese rejtőzködik ott, mondta.

Törökország régóta kéri Washingtontól és a bagdadi kormánytól, hogy számolja fel a PKK észak-iraki bázisait, de hiába akarnak segíteni, az Irak belsejében folyó felkelések lekötik erőiket. Büyükanit szerint Törökország rákényszerülhet a katonai akcióra a PKK ellen, Irak területén. Ankara már több alkalommal fenyegetőzött ezzel, de egy nagyszabású invázió valószínűsége nagyon kicsi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?