Auguszta
-7 °C
0 °C

Konzultáció Koszovóról Washington és Moszkva között

MTI
2007.02.17. 19:52
Folyamatos a konzultáció Koszovó ügyében az Egyesült Államok és Oroszország között, s Washington reméli, hogy a nemzetközi közösség támogatni fogja ezeket az erőfeszítéseket - jelentette ki Tom Casey, az amerikai külügyi szóvivő helyettese szombaton.

Itt az ideje, hogy a térségben érdekelt összes fél javára megoldjuk ezt a problémát. Az Egyesült Államok érdeke egy olyan megoldás, amely a népek óhaját szolgálja - mondta.

Martti Ahtisaarinak, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottjának a rendezési terve folyamatos eszmecsere témája az amerikai és orosz küldöttek között, akik dolgoznak a problémán - tette hozzá.

Ahtisaari pénteken közölte, hogy kész módosítani a tartomány státusáról kidolgozott tervén, de csak akkor, ha a változtatásokról a két érintett fél, azaz Szerbia és a koszovói albánok egyetértésre jutnak. A diplomata február 21-re még egy tárgyalási fordulót hívott össze Bécsbe. "Ha a felek elfogadható ötletekkel állnak elő, megváltoztathatom a tervemet" - mondta Brüsszelben.

A szerb elnök külpolitikai tanácsadója szombaton elmondta, hogy Belgrád nagy számban fog előterjeszteni módosító javaslatokat a tervhez, de nem fog elfogadni semmi olyan kompromisszumot, amely sértené a nemzeti érdekeit a térségben.

Álláspontunk világos, és erős a támogatottságunk a parlamentben. Arról nem találgatok, hogy lehet-e változtatni Ahtisaari tervezetén - mondta Vuk Jeremic a Vecernje Novosti lapban megjelent interjúban. Az egyeztető tárgyalások után a terv az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül döntésre. Egyes tagok, így Kína, Oroszország és Szlovákia szilárdan támogatnak bennünket a kompromisszum keresésében - mondta Jeremic.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hete Münchenben tartott beszédében világosan kifejtette, hogy országa Szerbia álláspontját támogatja a kérdésben, és semmifajta olyan megoldást nem hagy jóvá, amelyet Belgrád ellenez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!