Judit
3 °C
7 °C

Mellőzik a palesztin kormányt, amíg nem fogadja el a feltételeket

MTI
2007.02.17. 20:55
Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő megállapodott, hogy mellőzi a palesztin egységkormányt, hacsak az el nem fogadja a nemzetközi követeléseket - jelentette be az izraeli miniszterelnök irodája szombat este, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter tárgyalásainak kezdetéhez időzítve.

A megállapodás George Bush és Ehud Olmert pénteki telefonbeszélgetésén született meg, de csak most hozták nyilvánosságra.

A Jeruzsálembe érkező Rice maga is azt mondta, hogy "komplikációk vannak" a leendő palesztin egységkormánnyal kapcsolatban. Ezek fontos idők annak megvitatására, hogy Izrael mellett megalakuljon a palesztin állam, annak ellenére, hogy - mint mondta - a megalakuló egységkormány problémákat okoz.

Az amerikai külügyminiszter közölte: nem akarja előre megítélni az új kormányt, mielőtt megalakul, de utalt arra, hogy a koalíciós tárgyalások előrevetítik árnyukat a palesztin elnök és az izraeli miniszterelnök között Rice jelenlétében hétfőre tervezett csúcstalálkozóra.

Sokkal egyértelműbben fogalmazott Cipi Livni izraeli külügyminiszter, aki Rice-szal együtt részt vett a tárgyalások kezdetét jelző sajtótájékoztatón. Mint mondta, a palesztin belső megállapodás a kormányról nem felel meg a nemzetközi közösség elvárásainak.

Létfontosságú annak megértése, hogy Izrael és a nemzetközi közösség elvárja bármiféle palesztin kormánytól, hogy tegyen eleget e követelményeknek - jelentette ki.

A palesztin kormánynak eszerint el kell ismernie Izrael létezési jogát, le kell mondania az erőszakról, és el kell fogadnia a korábban megkötött közbülső békemegállapodásokat. A Hamász és a Fatah koalíciója messze esik ezektől a követelményektől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?