Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Elhunyt Maurice Papon

MTI
2007.02.17. 20:55
Kilencvenhat éves korában, szombaton elhunyt Maurice Papon, akit emberiesség elleni bűntettek, a II. világháború idején zsidók letartóztatása és deportálása miatt elítéltek - jelentette be közleményben ügyvédje.

Maurice Paponra 1999-ben egy francia bíróság tíz év börtönbüntetést szabott ki, amiért Franciaország német megszállása (1940-44) idején Gironde megye prefektusának minőségében aláírta a megyében élő zsidók letartóztatását és deportálását kimondó rendeleteket.

1945 után Korzika prefektusa, majd Párizs rendőrfőkapitánya lett. 1968-tól tagja volt a francia nemzetgyűlésnek, majd 1978-ban pénzügyminiszter lett Raymond Barre kormányában.

A deportálást túlélő zsidók hozzátartozói egy újságcikk nyomán kezdtek akciót Papon felelősségre vonása érdekében. Bár a vádemelés már 1983-ban megtörtént, bírósági szakaszba csak 15 évvel később jutott az ügy. Az akkor 88 éves vádlott a letartóztatás elől Svájcba szökött.

A bordeaux-i esküdtbíróság 1998 áprilisában kihirdetett ítélete bűnösnek találta másfélezer francia letartóztatásában és gyűjtőtáborba szállításában, de felmentette a gyilkosságokban való együttműködés vádja alól. (Az elhurcolt zsidókat a németek tették fel a koncentrációs táborokba induló vonatokra.) Papon a tárgyalás során mindvégig ártatlannak vallotta magát, védekezése szerint az akkor érvényben volt törvényekkel összhangban járt el.

Három évet töltött börtönben, majd 2002-ben egészségi állapotára tekintettel 2002 őszén szabadlábra helyezték. Papont ez év február 8-án keringési rendellenesség miatt kórházba szállították, ahol kedden megműtötték.

Ügyvédje bejelentette, hogy az egykori miniszter soha nem ismerte el a bordeaux-i büntetőtörvényszék 1998. április 2-án kimondott ítéletét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?