Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Népszavazást tartanak Andalúzia autonómiájáról

MTI
2007.02.18. 11:40
Népszavazás kezdődött vasárnap a spanyolországi Andalúziában a tartomány kiszélesített autonómiájáról. A tartományt kormányzó szocialista párt által előterjesztett törvényt már korábban jóváhagyta a tartományi törvényhozás és a spanyol parlament is. Amennyiben a hatmillió választásra jogosult többsége igennel szavaz, Andalúzia lesz Katalónia után a második spanyol tartomány, amely megkapja a kiszélesített autonómia státusát José Luis Rodriguez Zapatero kormánya alatt.

Az autonómiát nemcsak a Szocialista Párt, hanem az ellenzéki Néppárt és az Egyesült Baloldal kommunista-zöld koalíció is támogatja. Egy február 9-én készült felmérés szerint várhatóan 94 százalék szavaz majd az új státusra. Csupán a helyi Andalúz Párt ellenzi, mivel a törvény bevezetőjében nem tesz említést az "andalúziai nemzetről", mint Katalónia esetében.

Az új, 246 cikkelyből álló státustörvény az andalúz identitás jelképei - saját himnusz, zászló, ünnepek, Sevilla fővárosi rangra emelése - mellett kiszélesíti a tartomány illetékességét, mindenekelőtt adóügyekben. Ennek értelmében teljes egészében Andalúziát illetik meg a jövőben a helyi örökösödési, valamint a kulturális javakkal és az elektromos áramszolgáltatással kapcsolatos adók, és részesedik az eddig állami beszedésű jövedelem- és szeszadóból is. A tartománynak külön audiovizuális tanácsa és meteorológiai intézete is lesz. Andalúzia után Valencia tartomány következik, amelynek új státustörvényét a helyi parlament már elfogadta, de még jóvá kell hagynia a madridi törvényhozásnak is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!