Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Beszólt a német külügyminiszter az Egyesült Államoknak

MTI
2007.02.19. 10:25

Szokatlan élességgel bírálta az amerikai kormány európai rakétatelepítési terveit a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier a Handelsblatt című tekintélyes üzleti, politikai napilap hétfői számában megjelent interjúban leszögezte, a német kormány helyteleníti az Egyesült Államok magatartását a rakétaelhárító rendszerek tervezett kelet-európai telepítésével kapcsolatban. "Mivel a rakétatelepítésre a tervek szerint Oroszország közelében kerülne sor, Washingtonnak előzetesen mindenképp konzultálnia kellett volna Moszkvával" - mondta a miniszter.

Az Egyesült Államok hónapokkal ezelőtt kérte fel Csehországot és Lengyelországot a több milliárd dolláros rakétaelhárító rendszerek telepítésének engedélyezésére. Washington az úgynevezett lator államok - mindenekelőtt Irán és Észak-Korea - részéről fenyegető veszélyre hivatkozott.

Az amerikai terveket a közelmúltban hidegháborús keménységgel bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök, azzal vádolva az Egyesült Államokat, hogy újabb fegyverkezési versenyt szít. Közvetlenül a beszéd elhangzása után a német vezetők annak tartalmával kapcsolatban nem foglaltak állást, így Steinmeier mostani nyilatkozata az első hivatalos reagálásnak minősíthető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!