Judit
3 °C
7 °C

Varsó és Prága elfogadja az amerikai rakétavédelmi pajzsot

MTI
2007.02.19. 14:51

Valószínűleg beleegyezését adja Csehország és Lengyelország abba, hogy az amerikai rakétavédelmi pajzs egyes elemeit országuk területére telepítsék - jelentette be hétfőn Mirek Topolánek cseh, és Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök, varsói tárgyalásaikat követő közös sajtótájékoztatójukon. A miniszterelnökök egyetértettek abban, hogy a védelmi rendszer telepítésének kérdése nem alkalmas arra, hogy népszavazás tárgya legyen.

Az Egyesült Államok arra kérte a két országot, hogy fogadja be többmilliárd dolláros rakétavédelmi rendszerének elemeit. A rendszer a Washington által "lator államoknak" nevezett országok elleni védekezést szolgálná. Oroszország többször ellenvetését fejezte ki az amerikai terv kapcsán. A pajzs szerinte felborítja az erőegyensúlyt a térségben és fegyverkezési versenyt indít el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?