Auguszta
-7 °C
0 °C

A pápa megbocsátott a besúgó lengyel érseknek

MTI
2007.02.21. 00:32
XVI. Benedek pápa megbocsátott a varsói érseki tisztéről besúgó múltja miatt lemondani kényszerült Stanislaw Wielgusnak levelében, amelyet kedden tettek közzé Varsóban.

Stanislaw Wielgus január 7-én, néhány órával beiktatása előtt kényszerült lemondani, miután a média olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a lengyel főpap 1967 és 1987 között a kommunista titkosrendőrség (SB) besúgója volt.

"Különleges apostoli áldásban részesítem Önt" - írta levelében a katolikus egyházfő. "Remélem, hogy őexcellenciája folytatja tevékenységét Krisztus szolgálatában" - tette hozzá XVI. Benedek. A pápa közölte: teljes tudatában van a kivételes feltételeknek, amelyek közepette a főpap szolgálatát végezte, "amikor a lengyel marxista rendszer mindent eszközt felhasznált, hogy elfojtsa a polgárok, főként a papok szabadságát".

A Józef Glemp bíborosnak, a lengyel római katolikus egyház fejének utódául varsói érsekként kinevezett Wielgus érseknek az év elején kirobbant ügye a lengyel katolikus egyház eddigi legnagyobb válságát váltotta ki. A Vatikán nyomására Wielgus először tagadta a vádakat, majd később beismerte múltját és lemondott tisztéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!