Ödön
1 °C
11 °C

Brit katonákat küldhetnek Afganisztánba

MTI
2007.02.23. 06:36

Nagy-Britannia várhatóan bejelenti, hogy több mint 1000 újabb katonát irányít át Afganisztánba, hogy segítséget nyújtson a következő hónapokban várható tálib offenzíva elleni harcban, írta pénteken a The Guardian című brit napilap. A csapatátirányítás - amennyiben az értesülést megerősítik - néhány nappal azután történik, hogy Tony Blair kormányfő a héten bejelentette, Nagy-Britannia megkezdi Irakban szolgáló csapatai kivonását. Des Browne védelmi miniszter várhatóan hétfőn jelenti be az afganisztáni csapatátirányítást, miután a tervet csütörtökön benyújtották a Blair-kabinetnek, írta a The Guardian.

A felvonultatás 250 millió fontos (490 millió dolláros) költséget jelent majd a kormánynak, írta a lap, amely nem nevezte meg forrását. A védelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta a lapértesülést. "Mint mindig, állandó felülvizsgálat alatt tartjuk afganisztáni csapataink létszámát ... ha változtatni fogunk a létszámon, azt a szokásos módon a parlamentben bejelentjük" - mondta a szóvivő.

Nagy-Britannia február 1-jén jelentette be, hogy további 800 katonát küld Afganisztánba. Jelenleg mintegy 5000 brit katona teljesít szolgálatot az ázsiai országban, támaszpontjuk a lázadók egyik tűzfészkének számító Hilmend tartományban van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?