Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Brit katonákat küldhetnek Afganisztánba

MTI
2007.02.23. 06:36

Nagy-Britannia várhatóan bejelenti, hogy több mint 1000 újabb katonát irányít át Afganisztánba, hogy segítséget nyújtson a következő hónapokban várható tálib offenzíva elleni harcban, írta pénteken a The Guardian című brit napilap. A csapatátirányítás - amennyiben az értesülést megerősítik - néhány nappal azután történik, hogy Tony Blair kormányfő a héten bejelentette, Nagy-Britannia megkezdi Irakban szolgáló csapatai kivonását. Des Browne védelmi miniszter várhatóan hétfőn jelenti be az afganisztáni csapatátirányítást, miután a tervet csütörtökön benyújtották a Blair-kabinetnek, írta a The Guardian.

A felvonultatás 250 millió fontos (490 millió dolláros) költséget jelent majd a kormánynak, írta a lap, amely nem nevezte meg forrását. A védelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta a lapértesülést. "Mint mindig, állandó felülvizsgálat alatt tartjuk afganisztáni csapataink létszámát ... ha változtatni fogunk a létszámon, azt a szokásos módon a parlamentben bejelentjük" - mondta a szóvivő.

Nagy-Britannia február 1-jén jelentette be, hogy további 800 katonát küld Afganisztánba. Jelenleg mintegy 5000 brit katona teljesít szolgálatot az ázsiai országban, támaszpontjuk a lázadók egyik tűzfészkének számító Hilmend tartományban van.