Ödön
1 °C
11 °C

Az USA elhalasztott egy kísérleti robbantást

MTI
2007.02.23. 08:48

Elhalasztottak egy kísérleti robbantást az Egyesült Államokban, a detonáció lett volna évtizedek óta az első olyan - nem nukleáris - kísérlet, ami miatt gombafelhő keletkezik a nevadai sivatagban. Egy 700 tonnás robbanószerkezetet hoztak volna működésbe Las Vegastól 140 kilométerre északnyugatra a sivatagban egy külön erre a célra kijelölt helyen.

A kísérletben azt tanulmányozták volna, hogyan lehet keresztülhatolni tömegpusztító fegyverek előállítására és tárolására szolgáló föld alatti bunkerek falán. A gombafelhő híre heves tiltakozást váltott ki Nevada államban és a vele szomszédos Utahban. Az ellenzők két hónapja kiderítették, hogy sugárzó anyagot tárolnak a robbantás tervezett helyszínétől kevesebb mint két kilométerre. Kormányzati tisztségviselők szerint a kísérlet elhalasztásáról nem azért döntöttek, mert bármiféle olyan értesülés birtokába jutottak volna, hogy a robbantás káros lenne az emberre vagy a környezetre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?