Olivér
5 °C
8 °C

Mudzsahidok az afgán amnesztiatörvény mellett

MTI
2007.02.23. 11:11

Csaknem 25 ezren gyűltek össze pénteken az afgán fővárosban befolyásos hadurak hívására, hogy támogatásukat fejezzék ki egy vitatott amnesztiatörvény mellett - a jogszabály büntetlenséget biztosítana mindazoknak, akik az elmúlt három évtized afganisztáni konfliktusaiban háborús bűncselekmények elkövetői voltak. A tömeg - többségében egykori mudzsahid harcos - a fővárosi Nemzeti Stadionban gyűlt össze, és teljesen megtöltötte a 25 ezer férőhelyes nézőteret.

A parlament, amelyben az egykori hadurak vannak többségben, néhány nappal korábban fogadta el a törvényt, amit a nemzeti megbékélés szükségességével indokoltak. A szöveget bírálta az ENSZ és emberi jogi szervezetek is. Hamid Karzai államfő szóvivője kifejtette, hogy a törvény ellenkezik az ázsiai ország alkotmányával, mert az alaptörvény értelmében senki, még az elnök sem bocsáthat meg az elkövetett bűnökért és gyilkosságokért. Karzai kényes helyzetbe került, mert ha megvétózza a törvényt, a hadurak támogatásának elvesztését kockáztatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?