Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

15 év börtönt kaphatnak a zavargó francia fiatalok

MTI
2007.02.23. 11:21

A fiatalkorúakra kiszabható büntetések szigorításáról döntött a francia parlament, ezzel akarják megelőzni a Franciaország elmaradottabb részein az elmúlt években kirobbant erőszakos megmozdulásokat. A csütörtökön elfogadott törvény mellett teljes mellszélességgel kiállt Nicolas Sarkozy belügyminiszter, a kormányzó konzervatív Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltje, amivel előrevetítette, milyen irányt szab Franciaországnak, ha győz az idén tavasszal esedékes elnökválasztáson.

A törvénymódosítás alapján bizonyos bűncselekmények esetén a 16-18 éveseket súlyosabban lehetne büntetni, mint a felnőtt korúakat. A jelenlegi szabályozás szerint a fiatalkorúak jóval enyhébb elbánásban részesülnek, mint a 18 éven felüliek, büntetésük adott esetben akár a fele is lehet annak, amit egy felnőtt elkövetőre kiszabhatnak. Az új jogszabály 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a fiatalkorúakat, akik hivatalos személyt - rendőrt, tűzoltót, buszvezetőt - támadnak meg.

A törvényből alkotmányossági aggályok miatt és az elmegyógyintézeti dolgozók tiltakozásának engedve kiemelték a legvitatottabb pontokat, köztük egy olyan rendelkezést, amely szerint országos adatbázist hoztak volna létre a pszichiátriai betegek nyilvántartására. Sarkozy - aki jelenleg népszerűbb, mint szocialista vetélytársa, Ségolene Royal - sietve jelezte, ha megválasztják, újra szavazásra bocsátja a most elvetett rendelkezéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!