Judit
3 °C
7 °C

Fegyvercsempészettel vádolják a Yamaha tisztviselőit

MTI
2007.02.23. 11:39

Őrizetbe vették a japán Yamaha gyár három tisztviselőjét azzal a váddal, hogy olyan, növénypermetezésre gyártott helikoptereket exportált Kínába, amelyeket katonai célra is lehet használni, közölte a japán rendőrség pénteken. Tokió több esetben fejezte ki aggodalmát a kínai katonai potenciál gyors növekedése miatt. Abe Sindzo japán kormányfő és a héten Tokióban tárgyaló Dick Cheney amerikai alelnök is egyetértett abban, hogy Pekingnek átláthatóbbá kell tennie fegyverkezését.

A rendőrség gyanúja szerint a Yamaha úgy szállított hét-nyolc pilóta nélküli helikoptert 2005 decemberében a légi fotózásra szakosodott BVE pekingi vállalatnak, hogy tudta, a légi járműveket át lehet alakítani katonai célokra. Sajtójelentések szerint a rendőrség azt is gyanítja, hogy a BVE kapcsolatban áll a kínai hadsereggel.

A rendőrség tavaly januárban házkutatást tartott a Yamaha cégnél, a kormány ezt követően vádat emelt ellene, mert exportengedély nélkül adta el a magas műszaki színvonalat képviselő termékeket, amelyeket a biológiai hadviselésben is bevethetnek. A japán vállalat elutasította a vádakat, azt állítva, hogy a repülési távolság és más műszaki paraméterek miatt a helikoptereket nem lehet átalakítani katonai célra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?