Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Független szakértõk garanciát várnak Verespatakon

MTI
2007.02.23. 15:29
A környezeti rehabilitáció kellõ pénzügyi garanciáját hiányolja a verespataki aranybánya-beruházási tervben az a független szakértõi bizottság, amelyet a román és a magyar kormány kért fel a hatástanulmány elemzésére - nyilatkozta pénteken az MTI-nek Horváth Balázs, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium fõosztályvezetõje.

Horváth részt vett a román-magyar környezetvédelmi vegyes bizottság nagyváradi ülésén. A felek közösen értékelték az általuk felkért - két román, két magyar és két nemzetközi szakértõ alkotta - független bizottság jelentését, amely a verespataki aranybánya-beruházást tervezõ Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által készített hatástanulmány fontosabb fejezeteit értékeli.

A dokumentumban hangsúlyt kap - fogalmazott a fõosztályvezetõ -, hogy a szakértõk hiányolják a környezet rehabilitációjára vonatkozó pénzügyi garanciáról szóló konkrétumokat. Hozzátette: a tanulmány sok helyen általános, nem kellõ részletességgel kidolgozott megállapításokat tartalmaz. Ezért a szakértõk álláspontja szerint további felméréseket kell végezni a hatástanulmány kiegészítése érdekében.

A vegyes bizottság úgy döntött, hogy március 1-jén nyilvánosságra hozza a jelentést a román és a magyar fél olyan közös állásfoglalásával együtt, amelyben leszögezik: a szakértõi csoport jelentése nem vizsgálja a teljes hatástanulmányt, csak annak egyes részeit. Az engedélyezési eljárás során ezért a román hatóság rendelkezésére álló dokumentumok közül ez csak az egyik, ami nem feltétlenül tükrözi a román vagy a magyar környezetvédelmi minisztérium véleményét - fogalmazott Horváth Balázs.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!