Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Független szakértõk garanciát várnak Verespatakon

MTI
2007.02.23. 15:29
A környezeti rehabilitáció kellõ pénzügyi garanciáját hiányolja a verespataki aranybánya-beruházási tervben az a független szakértõi bizottság, amelyet a román és a magyar kormány kért fel a hatástanulmány elemzésére - nyilatkozta pénteken az MTI-nek Horváth Balázs, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium fõosztályvezetõje.

Horváth részt vett a román-magyar környezetvédelmi vegyes bizottság nagyváradi ülésén. A felek közösen értékelték az általuk felkért - két román, két magyar és két nemzetközi szakértõ alkotta - független bizottság jelentését, amely a verespataki aranybánya-beruházást tervezõ Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által készített hatástanulmány fontosabb fejezeteit értékeli.

A dokumentumban hangsúlyt kap - fogalmazott a fõosztályvezetõ -, hogy a szakértõk hiányolják a környezet rehabilitációjára vonatkozó pénzügyi garanciáról szóló konkrétumokat. Hozzátette: a tanulmány sok helyen általános, nem kellõ részletességgel kidolgozott megállapításokat tartalmaz. Ezért a szakértõk álláspontja szerint további felméréseket kell végezni a hatástanulmány kiegészítése érdekében.

A vegyes bizottság úgy döntött, hogy március 1-jén nyilvánosságra hozza a jelentést a román és a magyar fél olyan közös állásfoglalásával együtt, amelyben leszögezik: a szakértõi csoport jelentése nem vizsgálja a teljes hatástanulmányt, csak annak egyes részeit. Az engedélyezési eljárás során ezért a román hatóság rendelkezésére álló dokumentumok közül ez csak az egyik, ami nem feltétlenül tükrözi a román vagy a magyar környezetvédelmi minisztérium véleményét - fogalmazott Horváth Balázs.