Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

181 jelölés a Nobel-békedíjra

MTI
2007.02.23. 21:03
Összesen 181 jelölés érkezett idén a Nobel-békedíjra; a jelöltek listáján szerepel 46 szervezet és 135 személy, köztük Al Gore volt amerikai alelnök, egy inuit környezetvédő aktivista és egy hajlott korú lengyel asszony, aki zsidó gyerekeket mentett meg a II. világháborúban.

A norvég parlament (storting) által kijelölt ötfős Nobel-békedíj Bizottság (más nevén Norvég Nobel-bizottság), a díj odaítélésére jogosult testület közlése szerint a jelöltek listája tíz névvel rövidebb a tavalyinál és tizennyolccal a 2005-ös évben felállított rekordnál.

Norvég parlamenti képviselők jelölték Al Gore volt alelnököt és Sheila Watt-Cloutier kanadai inuit környezetvédő aktivistát, mindkettőjüket a klímaváltozás veszélyeinek tudatosításában játszott szerepéért. Jelölt Irene Sendler is, egy most 96 éves lengyel asszony több mint 2500 zsidó gyermeket mentett ki a II. világháború idején a varsói gettóból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?