Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Sztrájk miatt lezárták Szlovákia légterét

MTI
2007.02.25. 12:54
Szlovákia légtere mindaddig zárva marad, amíg a légi forgalom irányítóinak sztrájkja véget nem ér, de ez csak a követeléseik teljesítése után lehetséges - közölték vasárnap a munkabeszüntetők.

Az ország százhúsz légiforgalmi diszpécsere közül nyolcvanan immár negyedik napja azért sztrájkolnak, hogy a munkáltatót a légi forgalom nagyobb biztonságát megteremtő intézkedésekre kényszerítsék. Álláspontjuk szerint az ország légterében megengedhetetlenül nagy gépsűrűség miatt fennálló helyzet tarthatatlan, s mert a légi forgalom üzemeltetője ezt félvállról veszi, a sztrájkolók a leváltását követelik, de Roman Bíro leváltására a közlekedési tárca egyelőre nem vállalkozik.

A diszpécserek visszautasítják a vádat, miszerint az akciójukkal béremelést akarnak kikényszeríteni. "Kizárólag a biztonság megteremtése érdekében sztrájkolunk és megdöbbentőnek találjuk, hogy mindeddig hasztalanul", s hogy a csütörtök este félbeszakadt tárgyalások azóta sem folytatódtak.

Amíg a felek nem tudnak megállapodni, addig Szlovákia légterének részleges megnyitására, az óránkénti 20 átrepülésre sem lehet számítani, ezért az országot elkerülni kénytelen járatok a szomszédos országok légtereit használják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!