Árpád
-2 °C
4 °C

Izraeli csapatok razziát tartanak Nábluszban

MTI
2007.02.25. 20:19
Izraeli katonai gépkocsik és páncélos járművek tucatjai hatoltak be vasárnap a ciszjordániai Náblusz városba, amelyben kijárási tilalmat vezettek be, palesztin harcosok után kutatva.

A város központi részét, ahol mintegy 30 ezer ember él, több száz katona és több tucat páncélozott jármű zárta el a környékétől. A lakosokat beparancsolták a házakba, és meghatározatlan ideig tartó kijárási tilalmat rendeltek el. A katonák elfoglalták a körzeti rádióadókat is, és beolvassák a körözött személyek névsorát. Palesztin források szerint fegyveres szervezetek, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és az Iszlám Dzsihád tagjai vannak közöttük. Az utóbbi szervezet január 29-én merényletet követett el Izraelben, három ember halálát okozva.

A palesztinok helyenként ellenállást tanúsítottak: kövekkel dobálták meg a katonákat, akik könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel válaszoltak. Tucatnyi palesztin civil és két katona könnyebben megsebesült.

Az izraeli hadsereg közlése szerint az átkutatott házakban két robbanóanyagot előállító laboratóriumot találtak, bennük csőbombákkal és más eszközökkel. Estig elfogtak 25 palesztint, akit ellenőrzés után általában szabadon engednek, de két személyt letartóztattak.

A hadsereg közlése szerint a hadművelettel, amelyhez fogható 2004 óta nem volt a városban, szét akarják zúzni a terroristák infrastruktúráját, és meg akarják akadályozni a Nábluszból kiindulva végrehajtott terrorista akciókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?