Auguszta
-7 °C
0 °C

Meghalt a lehosszabb időre bebörtönzött kubai politikai fogoly

MTI
2007.02.26. 01:13
Nyolcvan éves korában meghalt Mario Chanes de Armas, aki Fidel Castro kubai vezető egykori harcostársából vált ellenzékivé, és a legtöbb időt, harminc évet ült börtönben politikai fogolyként.

Chanes de Armas szanatóriumban volt, ahol szombaton betegedett meg és halt meg az egyesült államokbeli Hialeah város kórházában - közölte Eleno Oviedo, az elhunyt barátja és fogolytársa.

Chanes de Armas 1953-ban Castro oldalán részt vett a kubai forradalmi harc első akciójában, a Santiago de Cuba-i Moncada laktanya ostromában. 1956-ban Castróval együtt érkezett Mexikóból Kubába a Granma hajó fedélzetén, hogy megkezdjék a fegyveres küzdelmet a Batista-rendszer ellen. Az 1959 elején győztes hadsereg tisztjeként érkezett Havannába, később azonban szembefordult Castróval, akit azzal vádolt, hogy elárulta demokratikus ígéreteit. 1962 júliusában a nemzetbiztonság elleni szervezkedés vádjával 30 évi szabadságvesztésre ítélték, és csak 1991-ben szabadult. Két évvel később az Egyesült Államokba emigrált, és ott folytatta a küzdelmet a kubai demokrácia megteremtéséért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!