Szilvia
5 °C
16 °C

Nagy-Britannia még több katonát vezényel Afganisztánba

MTI
2007.02.26. 19:28

Nagy-Britannia további 1400 katonát küld Afganisztánba, mert a NATO-szövetségesek nem hajlandóak saját csapataik létszámának növelésére, jelentette ki Des Brown brit védelmi miniszter hétfőn. Ezzel összességében 6300-ról 7700-ra nő afganisztáni brit csapatok létszáma.

A NATO, az Egyesült Államok és a tálib ellenség is offenzívára készül a téli időszak elmúltával, és az ellenfelek egyaránt úgy ítélik meg, hogy ez az év döntő lesz a közép-keleti ország jövendő sorsa szempontjából. A NATO-ban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia igyekszik meggyőzni a szövetség többi tagját, hogy küldjön még több katonát Afganisztánba, vagy legalább egyezzen bele a már ott lévő csapatai bevetésébe a tálibok déli és keleti erősségei ellen.

A szövetség február elején tartott sevillai tanácskozásán azonban kiderült, hogy több tagország, például Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Törökország vonakodik harcoló csapatokat küldeni, ami felbosszantotta a "frontvonalon harcoló" többi tagországot. Magyarország szintén nem szándékozik erősíteni afganisztáni jelenlétét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?