Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nagy-Britannia még több katonát vezényel Afganisztánba

MTI
2007.02.26. 19:28

Nagy-Britannia további 1400 katonát küld Afganisztánba, mert a NATO-szövetségesek nem hajlandóak saját csapataik létszámának növelésére, jelentette ki Des Brown brit védelmi miniszter hétfőn. Ezzel összességében 6300-ról 7700-ra nő afganisztáni brit csapatok létszáma.

A NATO, az Egyesült Államok és a tálib ellenség is offenzívára készül a téli időszak elmúltával, és az ellenfelek egyaránt úgy ítélik meg, hogy ez az év döntő lesz a közép-keleti ország jövendő sorsa szempontjából. A NATO-ban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia igyekszik meggyőzni a szövetség többi tagját, hogy küldjön még több katonát Afganisztánba, vagy legalább egyezzen bele a már ott lévő csapatai bevetésébe a tálibok déli és keleti erősségei ellen.

A szövetség február elején tartott sevillai tanácskozásán azonban kiderült, hogy több tagország, például Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Törökország vonakodik harcoló csapatokat küldeni, ami felbosszantotta a "frontvonalon harcoló" többi tagországot. Magyarország szintén nem szándékozik erősíteni afganisztáni jelenlétét.