Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönbüntetésre ítéltek öt ellenzéki Kubában

MTI
2007.02.28. 06:43

Két évig terjedő börtönbüntetésre ítélt öt kubai ellenzékit a közrend megzavarásának vádjával egy havannai bíróság kedden zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson. Elizardo Sánchez, a kubai belső ellenzék legismertebb vezetője, a Nemzeti Megbékélés és Emberi Jogok Kubai Bizottságának (CCDHRN) vezetője elmondta, hogy az öt máskéntgondolkodót 2005 július 13-án tartóztatta le a rendőrség, miután Havannában részt vettek békés demonstrációkon.

René Montes de Oca, aki a Párt az Emberi Jogokért főtitkára és a Szövetség a Civil Társadalom előmozdításáért tagja, valamint Roberto de Jesús Guerra független újságíró a havannai Forradalom téren tartott jelképes tiltakozást. Emilio Leyva Pérez, Manuel Pérez Soria és Lázaro Alonso Román a havannai kikötő közelében demonstrált. Mindnyájan egy kubai menekülteket szállító vontatóhajó tragédiájáról emlékeztek meg. 1994 júliusában ezen a napon ment neki a vontatóhajónak az egyik üldöző egyik ágyúnaszád, ami miatt a hajó elsüllyedt, és az utasok fele, legalább 32 ember a tengerbe veszett.

Guerra kivételével minden vádlott kétéves börtönbüntetést kapott, míg az újságíróra 22 havi szabadságvesztést szabott ki a bíróság. A büntetés időtartamába beszámítják az eddig börtönben töltött időt. A CCDHRN adatai szerint jelenleg 283 ellenzéki tartanak börtönben Kubában, közülük tucatnyian még ítélethirdetésre várnak.