Gusztáv
3 °C
6 °C

Börtönbüntetésre ítéltek öt ellenzéki Kubában

MTI
2007.02.28. 06:43

Két évig terjedő börtönbüntetésre ítélt öt kubai ellenzékit a közrend megzavarásának vádjával egy havannai bíróság kedden zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson. Elizardo Sánchez, a kubai belső ellenzék legismertebb vezetője, a Nemzeti Megbékélés és Emberi Jogok Kubai Bizottságának (CCDHRN) vezetője elmondta, hogy az öt máskéntgondolkodót 2005 július 13-án tartóztatta le a rendőrség, miután Havannában részt vettek békés demonstrációkon.

René Montes de Oca, aki a Párt az Emberi Jogokért főtitkára és a Szövetség a Civil Társadalom előmozdításáért tagja, valamint Roberto de Jesús Guerra független újságíró a havannai Forradalom téren tartott jelképes tiltakozást. Emilio Leyva Pérez, Manuel Pérez Soria és Lázaro Alonso Román a havannai kikötő közelében demonstrált. Mindnyájan egy kubai menekülteket szállító vontatóhajó tragédiájáról emlékeztek meg. 1994 júliusában ezen a napon ment neki a vontatóhajónak az egyik üldöző egyik ágyúnaszád, ami miatt a hajó elsüllyedt, és az utasok fele, legalább 32 ember a tengerbe veszett.

Guerra kivételével minden vádlott kétéves börtönbüntetést kapott, míg az újságíróra 22 havi szabadságvesztést szabott ki a bíróság. A büntetés időtartamába beszámítják az eddig börtönben töltött időt. A CCDHRN adatai szerint jelenleg 283 ellenzéki tartanak börtönben Kubában, közülük tucatnyian még ítélethirdetésre várnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!