Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Václav Klaus elindul a cseh elnökválasztáson

MTI
2007.02.28. 13:26

Václav Klaus cseh államfő szerdán szóvivője útján hivataloson bejelentette, hogy indul a jövő év elején esedékes elnökválasztáson. A 66 éves polgári demokrata politikusnak egyelőre nincs ellenfele, a helyi megfigyelők és a média szerint jó esélye van arra, hogy újabb öt évre ő legyen a Cseh Köztársaság elnöke. Eddig csupán a szociáldemokraták és a kommunisták jelezték, hogy saját jelöltet kívánnak indítani az elnökválasztáson. Nevek egyelőre nem merültek fel.

Václav Klaus, akit négy éve, 2003. február 28-án választottak meg államfővé, a rendszerváltás utáni cseh politikai élet egyik legfontosabb és meghatározó személyisége. Volt már pénzügyminiszter (1990-1992), kormányfő (1992-1998), képviselőházi elnök (1998-2002), és megalakulásától 2002 decemberéig az ország egyik legerősebb pártját, a Polgári Demokratikus Pártot (ODS) is ő vezette. A pártnak államfőként is tiszteletbeli elnöke.