Jolán
2 °C
4 °C

Baker: az Egyesült Államok nem lehet a világ csendőre

MTI
2007.02.28. 20:47

"Nem lehetünk, még ha szeretnénk is, a világ csendőre" - mondta James Baker, az előző Bush-kormány külügyminisztere, befolyásos külpolitikai szakértő a washingtoni kongresszusi könyvtárban tartott előadásában, amelyből a newsmax hírportál idézett részleteket.

"Be kell látnunk, hogy az Egyesült Államoknak időnként szót kell értenie a zsarnoki hatalmakkal" - hangsúlyozta előadásában a volt külügyminiszter, aki egyfajta "pragmatikus idealizmust" vázolt fel az amerikai külpolitika számára.

Baker azt szorgalmazta, hogy a washingtoni kormány közel-keleti diplomáciája terjedjen túl Izraelen és a palesztinokon. Be kell vonni az egyeztetésekbe Szíriát, amely hatással van a Hamász milíciára, rábírhatja, hogy ismerje el Izraelt. (A március 10-re összehívott Irak-konferencián az USA mellett Szíria is ott lesz - derült ki röviddel a Baker-beszéd után.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?