Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A lengyel kormányfő ígéretet tett a zsidó vagyon kárpótlására

MTI
2007.02.28. 20:50

A varsói kormány még az idén megoldást akar találni a nácik által a második világháború idején elrabolt, illetve a kommunizmus alatt kisajátított lengyelországi zsidó magánvagyon kérdésére, közölte Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő szerdán, egy zsidó küldöttséget fogadva.

Kaczynski az egykori tulajdonosokat, illetve örököseiket képviselő Jewish Claims Conference (Zsidó Követelések Konferenciája) vezetőivel, köztük Gideon Taylor alelnökkel tárgyalt.

A zsidó szervezet annak az 1997-ben elfogadott lengyel törvénynek a szellemében szeretné rendezni az eltulajdonított zsidó magánvagyonok kérdését, amely a zsidó közösségi vagyon - imaházak, zsinagógák, temetők - restitúciójáról rendelkezett. A zsidó szervezet az egykori zsidó javak visszaadását, vagy ahol ez nem lehetséges, kárpótlást szeretne elérni a lengyel kormánynál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?