Judit
2 °C
7 °C

Koszovói albánok ellen emelnek vádat Pristinában

MTI
2007.02.28. 20:55

Öt koszovói albán ellen emeltek vádat a 2004 márciusi zavargások idején elkövetett bűntettek miatt, közölte szerdán a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK).

"A gyanúsítottak ellen bűncselekményekben - épületek, lakóházak és járművek Koszovo Poljében 2004 márciusában történt szándékos felgyújtásában és fosztogatásában - való közvetlen részvételük miatt emeltek vádat" - közölte Niradzs Szingh, az UNMIK szóvivője.

Tizenegy másik gyanúsított, közülük tíz kiskorú ellen továbbra is folyik a vizsgálat több, Koszovo Polje-i épületnek a zavargások idején történt felgyújtásának gyanújával.

A vádiratot egy nemzetközi ügyész nyújtotta be a pristinai kerületi bíróságnak.

A 2004 márciusában kitört kétnapos zavargások során, amikor koszovói albán szélsőségesek szerbekre támadtak, tizenkilencen haltak meg és több mint 900-an sebesültek meg a főként albánok laktak szerbiai tartományban. Harmincöt műemlék szerb ortodox templomot és kolostort gyújtottak fel az erőszakos kilengések során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?