Benedek
-2 °C
14 °C

Meghalt Arthur M. Schlesinger jr. amerikai történész

MTI
2007.03.01. 08:46

Kilencven éves korában New York-ban meghalt Arthur M. Schesinger jr. neves amerikai történész, közíró, John F. Kennedy elnök egykori tanácsadója - közölte szerdán a fia. A kétszeres Pulitzer-díjas Schlesinger egy manhattani kórházban halt meg szívinfarktus következtében.

A Harvard egyetem meggyőződéses liberális egykori történelem-professzora, aki több tanulmányt szentelt Franklin D. Roosevelt elnökségének, szorosan kötődött a Kennedy-családhoz. Ő írta John F. Kennedy 1960-as kampánybeszédeit, majd az elnök tanácsadója lett. Három évvel Kennedy meggyilkolása után jelentette meg egyik legnépszerűbb könyvét, az Ezer napot. 1968-ban ugyancsak ő volt Robert Kennedy kampányembere a demokrata párti elnökjelöltségért vívott küzdelemben a volt igazságügy-miniszter elleni merényletig, 1978-ben róla is nagy sikerű könyvet írt Robert Kennedy és kora címmel és "korának legkreatívabb politikusának" nevezte.

Ugyanakkor a Nixon-korszakot "császári elnökségként" emlegette. Műveiben foglalkozott a vietnami háborúval, a 60-as évek tiltakozó mozgalmaival és az Egyesült Államok intézményeivel szembeni bizalmi válsággal, valamint a hidegháború különböző szakaszaival is. Az utóbbi években Schlesinger a multikulturális társadalom problémáit feszegette, és bírálta George Bush elnök háborús politikáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!