Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Nincs elég ajánlása Le Pennek az elnökjelöltséghez

MTI
2007.03.02. 14:37

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnökjelöltjének, Jean-Marie Le Pennek egyelőre még nem sikerült az elnökválasztáson való induláshoz szükséges ötszáz támogatói aláírást összegyűjtenie, ami Nicolas Sarkozy, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltjének esélyeit ronthatja.

A francia elnökjelölteknek március 16-ig kell eljuttatniuk az Alkotmánytanácshoz a 47 289 megválasztott személyiség (nemzetgyűlési képviselő, szenátor, önkormányzati vezető) közül minimum harminc megyéből legalább ötszáznak a támogató aláírását ahhoz, hogy elindulhassanak az április 22-re kiírt első fordulóban.

Jean-Marie Le Pen FN-elnök a héten tudatta, hogy megközelítőleg ötszáz polgármestertől kapott írásban ígéretet arra, hogy aláírásával támogatja őt, de végül húsz százalékuk nem tartotta be szavát.

A szélsőjobboldali jelölt ellene szőtt összeesküvést sejt a sorozatos véleményváltoztatások mögött és azt állítja: a polgármesterek egy részét névtelen "álújságírók" félemlítették meg telefonon, és néhányukat közvetlenül Philippe de Villiers, a szintén szélsőjobboldali Mozgalom Franciaországért (MPF) vezetője hívta fel, aki ellen Le Pen pert kíván indítani.