Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Újra összecsaptak a rendőrökkel a hippik Koppenhágában

2007.03.04. 11:30
Több tucatnyi tucatnyi embert vett őrizetbe a koppenhágai rendőrség vasárnap hajnalban a harmadik napja tartó éjszakai zavargások résztvevői közül. A hippik és anarchisták köveket hajigáltak a rendőrökre, szemeteskukákat gyújtottak fel, és barikádokat építettek egy fontos útvonalon. A csütörtök óta tartó utcai csatározások kezdete óta összesen 643 embert vettek őrizetbe, köztük 140 külföldit.

A tüntetők azért tiltakoznak, mert Norrebro negyedben a rendőrség csütörtökön kilakoltatta az underground fiatalok által negyedszázada jogellenesen használt négyemeletes Ifjúság Házat, az Ungdomhusetet. Az épület eredetileg a dán munkásmozgalom kulturális és konferenciaközpontja volt, ám az utóbbi években punkok, rockerek, anarchisták és más balos ifjúsági csoportok központjává vált. A dán hatóságok már a múlt év óta tervezték az épület kiürítését, hogy egy bírósági végzés értelmében átadhassák egy keresztyén gyülekezetnek.

A zavargásokká fajult tüntetésekre külföldről is érkeztek balos szimpatizánsok, ugyanis az épület a dán határokon túl is a kapitalista elit elleni tiltakozás jelképévé vált. Az országna az utóbbi 14 évben nem volt példa ilyen méretű zavargásokra.