Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Slota szerint nem lesz szlovák-magyar történelem-tankönyv

MTI
2007.03.04. 17:47

Ján Slota elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is olyan közös magyar-szlovák történelem-tankönyv lásson napvilágot, amelyből az iskolák az eddigi szlovák szemlélettől elütő történelmet oktathatnának. A Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke most arra reagált, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és szlovák partnerintézménye, a SAV egyes történészei évek óta különböző szakmai fórumokon - egyebek között a magyar-szlovák alapszerződés értelmében működő szakmai vegyes bizottságban - közös tankönyv szemléleti alapjainak kialakítására törekszenek.

A zsigeri magyarellenességének nap mint nap hangot adó Slota a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Történettudományi Intézetében dolgozó, a közös tankönyv megírására kész kutatókat "marxista akadémikusoknak" nevezte. Slota indoklása szerint közös tankönyv azért sem készülhet, mert tudnivaló, "hogyan ítéljük meg mi szlovákok azt, miképpen rohanták le az ősmagyarok Európát, s hogyan látják ezt maguk a magyarok". Slota szerint ez azért összeegyeztethetetlen, mert ugyanazt eredményezi, mintha "valaki fehér embernek nézi a négert és fordítva, mert attól még nehezen tudunk abból holmi közöset" összeeszkábálni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek