Edina
2 °C
15 °C

Észtországban győzött a kormánykoalíció

MTI
2007.03.05. 00:34

A szavazatok csaknem teljes összeszámlálása alapján az Andrus Ansip kormányfő vezette centrista kormánykoalíció pártjai nyerték meg az Észtországban vasárnap megrendezett parlamenti választást. Ansip jobbközép pártja, az Észt Reformpárt a szavazatok 27,7 míg a vele szövetséges politikai erő, az Észt Centrumpárt 26,2 százalékát nyerte el. A két párt így 31, illetve 29 helyet szerzett meg az egykamarás 101 tagú észt parlamentben.

A jobboldali-nacionalista ellenzéki pártok Pro Patria és a Res Publica a voksok 17,8 százalékát (19 mandátum) gyűjtötték be. A szociáldemokraták 10,6 százalékos (10 mandátum), az Észt Népi Unió pedig 7,2 százalékos (6 hely) eredményt könyvelhet el a szavazatok részleges feldolgozottsága alapján. Ezeken a pártokon kívül még a zöldek jutottak be a parlamentbe, tekintve, hogy a környezetvédők a szavazók 7,2 százalékának a bizalmát nyerték el, s így az 5 százalékos bejutási küszöböt túllépve először küldhetnek képviselőket az észt törvényhozásba, szám szerint hatot. A részvételi arány 61 százalékos volt.

Az észtországi lakosság mintegy 20 százalékának nincs választójoga, mert nem állampolgárai az egykor a Szovjetunióhoz tartozott balti országnak. Ez a réteg főként az Észtországban maradt oroszajkú személyekből tevődik össze.