Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Az ENSZ felfüggeszti az észak-koreai fejlesztési programot

MTI
2007.03.05. 07:04

Felfüggeszti észak-koreai tevékenységét az ENSZ fejlesztési programja, miután az Egyesült Államok azzal vádolta a phenjani rendszert, hogy a rezsim vezetői elsikkasztják a fejlesztésre szánt pénzeket.

A döntést a világszervezet fejlesztési programja hétfőn saját honlapján jelentette meg. Ennek értelmében a program március 1-től nem fizet a továbbiakban kemény valutával a helyi alkalmazottaknak és nem vesz fel észak-koreaiakat a phenjani kormányon keresztül. A közleményből egyúttal az is kiderül, hogy a program felülvizsgálhatja döntését "a körülmények alakulásától függően".

A program már január 25-én bejelentette, hogy felfüggeszti észak-koreai tevékenységét, és külső könyvvizsgálatnak veti alá magát az amerikai vádakat követően. Az amerikai ENSZ-delegáció egyik tagja, Mark Wallace ugyanis január 16-án kelt levelében azzal vádolta Phenjant, hogy a vezető körök 1998 óta rendszeresen elsikkasztják a gazdasági és szociális fejlesztésre szánt pénzeket, méghozzá az ENSZ-program munkatársainak cinkosságával.