A boszniai szerbek elutasítják a kollektív felelősséget

MTI
2007.03.07. 17:43

Közös nyilatkozatban utasították vissza a boszniai szerb vezetők szerdán az államalakulatuk felszámolását célzó bosnyák követelést, mondván hogy nem viselhetnek kollektív felelősséget a boszniai háború során a muzulmánok ellen elkövetett népirtásért.

A boszniai muzulmán vezetők azt követően kezdték követelni a boszniai szerb államalakulat felszámolását, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság múlt hétfőn felmentette a népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát mint államot a 200 ezer halálos áldozattal járó, 1992-95-ös boszniai háború ügyében, de megállapította: Belgrád megszegte azt a kötelezettséget, amelynek alapján meg kellett volna akadályoznia az ilyen cselekményeket a jugoszláv utódállamban.

A muzulmán vezetők - élükön Haris Silajdziccsal, a kollektív boszniai államelnökség muzulmán tagjával - azzal indokolták követelésüket, hogy Bosznia és Hercegovina mai alkotmányos berendezkedése, így a boszniai Szerb Köztársaság is népirtás, tömegesen elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnök eredményeként jött létre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás