Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Francia törvény a 'happy slapping' ellen

MTI
2007.03.08. 20:22

Franciaország törvényt alkotott a Nyugat-Európában terjedő, új keletű brutális utcai erőszak, a "happy slapping" visszaszorítására: mostantól öt évig terjedő börtönbüntetéssel és 75 ezer euró pénzbüntetéssel sújtható az, aki valóságos erőszakos cselekményt filmre vesz, és azt terjeszti az interneten, kivéve, ha az illető hivatásos újságíró.

A szabályozást a franca hatóságok egy kiterjedt új büntetőtörvénybe foglalták bele, amely szerdán lépett életbe. Legfőbb indítványozója Nicolas Sarkozy belügyminiszter, államfőjelölt volt. Jogi szakértők szerint Európában ez az első ilyen jellegű törvény. Bírálói azt mondják, hogy ügyetlen, kvázi-diktatórikus kísérlet a jelenséggel szembeni fellépésre.

Nyugat-Európa több országában néhány hónapja terjed a happy slapping, vagyis az, hogy fiatalok közterületen kiszemelnek maguknak valakit - akár felnőttet, akár gyermeket, de leginkább külföldit -, bántalmazzák, ezt közben (többnyire mobiltelefonjukkal) filmre veszik, majd mobilhálózaton vagy az interneten terjesztik.