Piroska
-11 °C
-2 °C

Lengyel antiszemitizmusról beszél egy német képviselőnő

MTI, HavariaPress
2007.03.11. 11:18
Megnehezítette Angela Merkel német kancellár küszöbön álló lengyelországi látogatását saját pártja, a konzervatív CDU egyik képviselője vasárnap: Erika Steinbach, a német kitelepítettek szövetségének (BdV) elnöke most minden korábbinál határozottabban fogalmazta meg azt a vádját, hogy a lengyel kormányban a radikális elemek vannak túlsúlyban.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva Steinbach határozottan visszautasította, hogy elnézést kérjen azért a korábbi kijelentéséért, amellyel a lengyel koalíciós kormány pártjait a németországi neonáci pártokhoz hasonlította.

"Ha ezt megtenném, le kellene mondanom a német konzervatív pártok emberi jogi parlamenti frakciójának szóvivői tisztségéről" - hangoztatta Steinbach, aki évek óta sürgeti a német kitelepítettek anyagi kárpótlását, s ennek kapcsán az elmúlt időszakban nemcsak Lengyelországgal, hanem közvetve saját kormányával is meggyűlt a baja.

Erika Steinbach elismerte, hogy kijelentéseivel egyáltalán nem könnyíti meg Merkel kancellár e hétre tervezett - amúgy is nehéznek ígérkező - lengyelországi látogatását. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az emberi jogokért felelős politikusként szóvá kell tennie a jogtalanságokat, továbbá - mint fogalmazott - azt is, ha magas rangú lengyel politikusok antiszemita dokumentumokat fogalmaznak meg, vagy diszkriminációra utaló kijelentéseket tesznek.