Gusztáv
-8 °C
-1 °C

A tálibok szerint jól van az elrabolt olasz újságíró

MTI
2007.03.13. 11:02

Egy tálib szóvivő szerint "jó egészségnek örvend" az Afganisztán déli részén egy hete elrabolt olasz újságíró, s "közvetett kapcsolatfelvétel történt" a tálibok és az olasz hatóságok között. A szóvivő telefonon közölte kedden a francia hírügynökséggel, hogy Daniele Mastrogiacomót, a La Repubblica olasz napilap 52 éves tudósítóját egy tálib bázison őrzik, és megerősítette, hogy követeléseik nem változtak.

Dadulla molla tálib parancsnok még a hét végén azzal fenyegetőzött, hogy megölik az újságírót, ha Róma nem hívja haza mintegy 1900 fős, Afganisztánban állomásozó katonai egységét, és nem engednek szabadon három elfogott tálib szóvivőt. Az olasz képviselőház múlt csütörtökön az afganisztáni misszió fenntartása mellett szavazott.

Romano Prodi olasz kormányfő hétfő este a Matrix című tv-műsorban kifejtette: tudják, kik rabolták el Mastrogiacomót, de azt nem tudják pontosan, mit követelnek. Ezzel a miniszterelnök kétségbe vonta a Dadulla mollának tulajdonított fenyegetést. A Lisszabonban tartózkodó Massimo d,Alema külügyminiszter szerint valóban felvették a kapcsolatot az újságíró elrablóival, de ezek a csatornák mindenekelőtt "humanitárius jellegűek", és nem tekinthetők "igazi tárgyalásoknak".