Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Elutasította az amerikai radarállomást Trokavec lakossága

MTI
2007.03.17. 23:52

A Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Trokavec lakossága a helyi népszavazáson elutasította az amerikai radarállomás telepítését. Az amerikai katonai létesítmény a falu közvetlen szomszédságában elterülő Brdy katonai kiképző körzetben épülne fel. A kisközség 90 szavazásra jogosult polgára közül 72 személy adta le a voksát. Közülük 71-en a radarállomás ellen szavaztak, míg egy szavazat érvénytelen volt.

A népszavazáson feltett kérdés azonban nem a radarállomás elfogadására, illetve elutasítására vonatkozott. "Azt kérdeztük az emberektől: egyetértenek-e azzal, hogy a község további lépéseket tegyen a radarok ellen, vagy sem" - mondta újságíróknak Jan Neoral polgármester. Azért volt szükség a kérdés ilyen megfogalmazására, mert a helyi népszavazáson csak helyi jellegű témákról lehet kikérni a lakosság véleményét.

Az Egyesült Államok januárban fordult hivatalos kéréssel Prágához, hogy engedélyezze egy radarállomás létrehozását, amely az amerikai rakétavédelmi pajzs része lenne. A téma azóta erőteljes indulatokat vált ki a lakosság körében. Trokavecen kívül több más környékbeli falu is népszavazást tervez az ügyben. A helyi népszavazás eredménye a cseh kormányra nézve nem kötelező. A falu vezetését azonban arra kötelezi, hogy mindent megtegyen a radarállomás telepítése ellen.