Piroska
-11 °C
-2 °C

Győzött Centrumpárt a finnországi választásokon

MTI
2007.03.18. 23:03
Matti Vanhanen miniszterelnök Centrumpártja nyerte szorosan a vasárnapi finnországi választásokat, orrhosszal előzve a konzervatív Nemzeti Koalíciós Pártot.

"Megcsináltuk" - mondta ünneplő támogatóinak a kormányfő a leadott szavaztok 99 százalékának összeszámlálása után.

Egy korábbi, még a szavazatok 90 százalékának feldolgozásán alapuló televíziós előrejelzés szerint az ellenzéki konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt várhatóan a második helyen végez a 2003 óta kormányzó Centrumpárt mögött.

A Centrumpárt várhatóan a szavazatok 23 százalékával 51 helyet szerez majd a 200 fős törvényhozásban, őt követi majd a mérsékelten konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt 22,1 százalékkal, azaz 50 képviselői hellyel a YLE finn közszolgálati televízió becslése szerint.

A televízió előrejelzése szerint a Matti Vanhanen liberális kormányfő Centrumpártjának eddigi koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt várhatóan az előző ciklushoz képest nyolc képviselői hellyel kevesebbet, 45-öt kap majd.

Amennyiben konzervatívok végeznek a második helyen, elképzelhető, hogy jobbközép kormánykoalíció alakul, és a szociáldemokraták - 1995 óta most először - ellenzékben lesznek.