Piroska
-11 °C
-2 °C

Holbrook korábban megadta volna a függetlenséget Koszovónak

MTI
2007.03.20. 12:53

Koszovóban már áprilisban fellángolhat az erőszak, és a háború lehetősége sem kizárt, ha nem születik meg rövid időn belül a döntés a dél-szerbiai tartomány függetlenné válásáról, figyelmeztetett a Vecernje Novosti nevű belgrádi lapnak adott interjújában Richard Holbrook.

Az Egyesült Államok volt külügyminiszter-helyettese, ENSZ-nagykövete, a délszláv háborúk idején a balkáni amerikai politika egyik fő alakítója úgy vélte, hogy a Koszovónak nemzetközi felügyelet mellett megvalósuló függetlenséget előirányzó Ahtisaari-javaslat a pillanatnyilag lehetséges legjobb elképzelés a térség problémájának megoldására.

Holbrook elismerte, hogy az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió is nagyot hibázott azzal, hogy nem zárta le - a függetlenség megadásával - még az évtized elején a kérdést. Akkor, amikor még közeli volt a milosevici koszovói népirtás emléke, s Szerbiát az elkötelezett demokratának tartott, 2003-ban meggyilkolt Zoran Djindjic vezette, könnyebb lett volna meghozni ezt a döntést.